English summary: (see below)
Dato: 15.02.2018
Tid: Pågående prosjekt
Kurs/Prosjekt: IMT1006 fysisk prototyping, BA NTNU
Skapere: Angelika Catharina Dybendal Kristiansen
Materialer: Papp-kopp, bakepapir, kaffefilter,
Teknologi: LED-pære, koblingsbrett, ledninger, 9V-batteri, 220 ohm motstand
Målgruppe: barn, studenter, barneskolebarn, eldre
Forkunnskaper: Basis kunnskap om strøm, batteri, volt, ohm og lodding
Beskrivelse: I den første workshopen i faget "Fysisk og taktil protototyping" startet vi med en veldig åpen oppgave der vi skal produsere masse forskjellige prosjekter og idéer med 15 forskjellige LED-pærer og 10-knapper. Jeg fikk en idé om å lage en kopp der man kunne se en opplyst figur inni koppen. Idéen var å kunne prosjektere denne til enden av koppen på ett tyntpapir (bakepapir eller kaffefilter) og det figuren som "kommer" fra innsiden av koppen. Videre vil jeg lage en mer permanent versjon som kan brukes til å drikkes av og ha normal kopp-funksjon.
Interaksjonen: brukerne interagerer med prototypen ved å fysisk bevege koppen og bruke denne til hva enn de føler er naturlig å bruke denne til.
Metodeverk: #paperprototyping #designthinking #ResearchByDesign #lightfunction #Prototyping
Step-123:
1. Finne frem alle materialer du trenger. Papp-kopp, LED-pære, ledninger, koblingsbrett, 220 motstand,
2. Verktøyet du trenger er en kniv, blyant, lim og hard arbeidsflate du kan skjære på. Loddebolt til å sette sammen LED-pærer, ledninger og motstand. Da man lodder er det viktig å bruke det oppfordrede verneutstyret.
3. Så lag ett kutt på en av sidene på pappkoppen vannrett med koppens bunn (ca 2 cm fra bunnen). Dette kuttet er til å dytte ned forskjellige filtre.
4. Der etter setter du sammen LED-pæren med koblingsbrettet og batteriet. Da dette er koblet sammen og du har fått lys, setter du det sammen med koppen. Skjær ett kryss midt under koppen der dytter inn LED-pæren.
5. Så prøvde jeg ut forskjellige filter (figurer), for å se hva som fungerte best. Her kom jeg frem til at en enkel figur er det beste. Du lager runde filtre med "håndtak", slik at det er lett å bytte. Her må du bruke kniv og en hard flate. Da du har skjært ut mønster kan det være hensiktsmessig å lime ett stykke papir (kaffefilter, bakepapir - noe som er transparent).
6. Deretter kan du se figuren din opplyst i midten av koppen. Nå skal du prøve å legge på bakepapir ytterst på åpningen av koppen slik at figuren kan lyses opp denne.
Neste arbeidstime:
7. Etter utprøving med å holde figuren nære LED-pæra og deretter ytterst med bakepapir foran, fant jeg ut at for å få en lysende figur må jeg ha figuren ytterst på pappkoppen.
#mugg #LED #workinprogress #ntnu #designverkstedet #light #ekspriment #prosjekt #Gjøvik #funandplay #elektrisitet #folkflest
English summary: The first workshop in this course "Fysisk og taktil protototyping" at NTNU in Gjøvik, we got a very open project. We are going to make 15 different LED-lights and 10 different buttons. With this assignment in mind, I got the idea to make a mug that projects a light-figure to a paper. I have made one prototype that will be more permanent. I want to make a full-functioning mug with LED-lights, preferably a mug that works the same way even when there is liquid in it.
Innlegget oppdateres fortløpende som et prosess-prosjekt.
Takk for tilbakemelding! Jeg har ikke fått laget en ny versjon av koppen med lys, men det er en plan om å få gjennomført dette om ikke så altfor lenge.
- Angelika
Kjempefint materialvalg og utforskning av lyset med papir. Fin komposisjon av bilder som beskriver prosessen. Lett å følge med. Kan du lage neste versjon som et nytt prosjekt alternativt lage en ny versjon under? Det er godt å venne seg til å lage versjoner både for den som skal se på prototypene og for designeren å føle mestringsglede!
Anders